• 1397/04/07 - 18:46
  • تعداد بازدید خبر : 23
  • زمان مطالعه: 9 دقیقه

دومین همایش ملی پیشگیری از حوادث غرق شدگی برگزار شد

صبح امروز– پنجشنبه 7 تیر ماه 97، دومین همایش کشوری "پیشگیری از حوادث غرق شدگی" به همت مرکز تحقیقات تروما جاده ای دانشگاه علوم پزشکی گیلان و با همکاری معاونت های بهداشتی و اجتماعی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در مجتمع دهکده ساحلی بندر انزلی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات تروما جاده ای گیلان، در این همایش که با حضور معاون اجتماعی وزارت بهداشت و جمعی از مسئولان کشوری و استانی در مجتمع فرهنگیان دهکده ساحلی بندر انزلی برگزار گردید، ابتدا قاری قرآن آقای رضایی، آیاتی از کلام الله مجید را تلاوت کردند و پس از آن، نوای سرود ملی مقدس جمهوی اسلامی ایران در سالن طنین انداز شد. سپس دکتر شاهرخ یوسف زاده چابک، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان و رئیس همایش به سخنرانی پرداختند و اظهار داشتند: 25درصد از فعالیت هایی که برای تامین سلامت مردم صورت می گیرد، در حوزه وزارت بهداشت و درمان بوده و 75درصد مابقی به عواملی فراتر از حوزه این وزارتخانه از جمله مولفه های اجتماعی تاثیرگذار بر سلامت برمیگردد. ایشان با تأکید بر عوامل اجتماعی تأثیرگذار بر مقوله سلامت افزودند: مباحثی چون پیشگیری، تشخیص، درمان و توان بخشی در حوزه وزارت بهداشت و درمان قرار می گیرد که یکی از همین عوامل مرتبط با عوامل اجتماعی، مقوله غرق شدگی و ساماندهی به این حوزه است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، تروما را از مهمترین مباحث تعیین کننده سلامت دانستند و تأکید کردند: متاسفانه تلفات جاده ای به حدی زیاد است که شاید کمتر بیماری ای طی سال های گذشته توانسته باشد تا این اندازه تلفات بگیرد.
دکتر شاهرخ یوسف زاده چابک یادآور شدند: میزان تلفات جاده ای گیلان از سال ۸۴ تا کنون از ۲۸ هزار نفر به ۱۶ هزار نفر رسیده و باید از همه مولفه های مورد نیاز برای کاهش آمار تلفات جاده ای استفاده و بهره برداری شود.
ایشان با اشاره طرح سیستم تروما در مرکز تحقیقات تروما جاده ای گیلان و تاکید بر ضرورت آموزش افراد جامعه تصریح کردند: باید در نظر داشت که به ازای هر مرگ، تعداد آسیب های اقتصادی و اجتماعی و خانوادگی زیادی متوجه جامعه و کشور می شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان همچنین بیان کردند: سقوط از ارتفاع در حین کار، زمین خوردن سالخوردگان، ایمنی کار، مسائل مربوط به سوختگی و مسمومیت نیز از دیگر موارد وارد شدن آسیب به جامعه هستند که به همراه بحث غرق شدگی جزو مقوله های تروما محسوب می شوند.
دکتر یوسف زاده خاطر نشان کردند: سیستم تروما تنها یک طرح برای حوادث جاده ای نیست و مرکز تحقیقات ترومای گیلان به عنوان تنها مرکز تحقیقاتی ارزشمند در کشور محسوب می شود.

سپس دکتر سید محمدهادی ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشتف درمان و آموزش پزشکی کشور به سخنرانی پرداختند و با بیان این که حوادث غرق شدگی از دغدغه های شورای اجتماعی سلامت است، افزودند: نظام سلامت مسوولیت هایی دارد که اولین مساله، تأمین مولفه های فردی و اجتماعی می باشد که بسیار مهم بوده و می تواند موجب کاهش دغدغه مردم شود.

ایشان در ادامه سخنان خود، آموزش همگانی و رعایت استانداردهای بهداشت را از جمله راهبردهای ارایه خدمات بهداشتی در دستور العمل جامع مدیریت سواحل کشور عنوان کردند و ضمن تشریح وظایف تخصصی و اجتماعی وزارت بهداشت در دستور العمل جامع مدیریت سواحل کشور، یادآور شدند: قانون میزان کل مرگ و میر در دنیا، 6/8 در هر 100 هزار نفر است که در سال 96 ما فوت 1026 نفر را در کشور شاهد بودیم که براثر غرق شدگی فوت کرده بودند.
معاون اجتماعی وزارت بهداشت با اشاره به مرگ 439 نفر بر اثر غرق شدگی در تابستان 96، اظهار داشتند: این میزان 43 درصد کل غرق شدگان کل کشور در این سال است. بیشترین میزان غرق شدگان در هر سال مربوط به رودخانه ها است و این مهم صرفا مختص استان های شمال کشور نیست؛ بلکه استان های جنوبی از جمله خوزستان را شامل می شود.

دکتر ایازی بیشترین میزان غرق شدگی را در رودخانه های استان خوزستان عنوان کردند و گفتند: در استان گیلان این میزان غرق شدگی به نسبت کمتر است و این امر به واسطه آموزش هایی است که در این خصوص انجام گرفته است. ایشان در پایان ابراز امیدواری کردند که با فرهنگ سازی و آموزش می توان شاهد کاهش حوادث غرق شدگی بود و برگزاری این گونه همایش ها را بسیار مثمر ثمر خواند.

علی اصغر جمشید‌نژاد- معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری گیلان نیز با تأکید بر بحث پیشگیری در بروز حادثه به نقش عامل انسانی در حوادث ترومایی اشاره کردند و افزودند: 9 برنامه در صدا و سیمای مرکز گیلان در زمینه هشدار های مربوط به شنا و بازگو کردن خطرات ناشی از آن تهیه و تولید شده است. ایشان در ادامه سخنان خود بر افزایش تسهیلات و امکانات در مناطق ساحلی تأکید کردند و خواستار مشارکت بیشتر بخش خصوصی در زمینه طرح های ساحلی شدند.

دکتر حسن نوری ساری- معاون عملیات سازمان اورژانس کشور با اشاره به اینکه ۳۷۳ نقطه خطرآفرین دریاها در استان‌های شمالی کشور شناسایی شده‌اند، اظهار داشتند: ۶۰ هزار کیلومتر از سواحل شمالی برای استفاده ایمن از دریا بسترسازی شده است و با توجه به اینکه بیشترین میزان غرق شدگی در خارج از طرح‌های سالم‌سازی دریا رخ می دهد، باید شرایط مناسب برای جذب گردشگران و مسافران در جهت استفاده از این طرح‌ها فراهم شود.

معاون اورژانس کشور با اشاره به اینکه بیش از ۷ درصد از آمار تلفات حوادث مربوط به غرق شدگی است افزودند: بیشترین آمار غرق شدگی مربوط به سنین پایین و در مردان است و زنان به دلیل محتاط بودن درصد پایینی از این آمار را به خود اختصاص داده است. ایشان ادامه دادند: پایگاه‌های امداد و نجات ساحلی در گیلان افزایش یافته و تمرکز نیروهای این پایگاه ها متمرکز بر ارائه خدمات در طرح های سالم سازی دریاست این در حالیست که آمار بالای غرق شدگی خارج از طرح‌های دریا رخ می‌دهد.

دکتر نوری ساری با اشاره به دسترسی بیشتر نیروهای اورژانس به سواحل در شمال کشور، گفتند: میزان غرق شدگی در سواحل جنوب کشور به دلیل عدم دسترسی نیروهای اورژانس به سواحل نسبت به سواحل شمالی بیشتر است. ایشان خاطرنشان کردند: در شمال کشور مردم در زمان‌های خاص و خصوصا تعطیلات تابستانی از دریا استفاده می کنند اما در سواحل جنوب، پراکندگی زمانی مشخصی وجود ندارد و این وضعیت باعث افزایش این آمار است.

معاون عملیات سازمان اورژانس کشور در خاتمه سخنان خود اظهار داشتند: آموزش‌های عمومی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و غرق شدگی از آسیب‌های قابل پیشگیری و درمان می باشد.

در ادامه این همایش نیز دکتر زهرا محتشم امیری- متخصص پزشکی اجتماعی و فلوشیپ طب سالمندان، با موضوع "غرق شدگی در ایران و جهان" به سخنرانی پرداختند و با اشاره به اینکه غرق شدگی در ایران، 0/1 درصد از حوادث را شامل می شود افزودند: عواملی نظیر سیلابها، عدم دسترسی نوجوانان به استخرها و مناطق ایمن جهت شنا و نیز مهاجرت های غیر قانونی از موارد اثرگذار در مرگ و میرهای ناشی از غرق شدگی در دنیا هستند. ایشان با اشاره به اینکه سالمندان نیز همانند کودکان در معرض خطرات ناشی از حوادث غرق شدگی هستند افزودند: راهکارهایی چون ایجاد مناطق حفاظت شده جهت شنا، آموزش شنا به صورت همگانی، مهارتهای احیاء، قوانین حمل و نقل دریایی مرتبط با استفاده از وسایل حمل و نقل نا ایمن و نیز مدیریت حوادث غرمترقبه مرتبط با سیل طبق توصیه های سازمان بهداشت جهانی، در راستای کاهش خطرات و تلفات ناشی از حوادث مرتبط با غرق شدگی پیشنهاد می گردد.

دکتر علی داودی- معاون اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز ضمن ارایه مطالب جامعی در خصوص اتیولوژی و رفتارهای پرخطر غرق شدگی اظهار داشتند: در سال 96، 35 واحد طرح سالم سازی در نقاط ساحلی استان فعال شد و تعداد 25 آمبولانس در 35 طرح سالم سازی دریا مستقر شدند و مابقی آنها توسط هلال احمر استان پوشش داده شد.

معاون اجتماعی دانشگاه با تأکید بر این که تقریبا تمام موارد غرق شدگی در نقاط ساحلی دریا در مناطق خارج از این محدوده ها اتفاق افتاده است، یادآور شد: موج های شکافنده بیشترین علت غرق شدگی در شمال کشور بوده و برای شنا در مناطق غیر از مکان های مشخص شده باید مواظب موج های شکافنده که به صورت موج نوار کف آلود در سطح دریا مشاهده می شود باشیم . ایشان در ادامه شایع ترین علت غرق شدگی در دریای خزر را موج های شکافنده یا ریپ کارنت عنوان کردند.

دکتر علیرضا مغیثی- متخصص پزشکی اجتماعی و دکترای تخصصی پیشگیری از حوادث، مطالب جامعی در خصوص برنامه پیشگیری از غرق شدگی در ایران ارائه دادند و با اشاره به اینکه 10 درصد از مرگ و میرها در کشور منتسب به حوادث و از جمله غرق شدگی است، افزودند: الگوی غرق شدگی شمال ایران در مقایسه با سایر نقاط کشور و سایر مناطق جهان، الگویی خاص و منحصر به فرد بوده و فقط در شمال ایران است که مردم به دلایل تفریحی در دریا غرق غرق می شوند.

ایشان با اشاره به مقوله ایجاد جوامع ایمن با کاهش میزان حوادث و مرگهای ناشی از آن در تمام گروههای سنی به عنوان چشم انداز برنامه پیشگیری از حوادث خاطر نشان کردند: هدف این برنامه نیز در راستای کاهش مرگهای ناشی از حوادث به میزان 20 درصد تا پایان سال 1404 (بر اساس سند پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر)" در دستور کار قرار دارد.

دکتر مغیثی در ادامه سخنان خود به 7 گام جهت کاهش حوادث غرق شدگی شامل: ارزیابی وضعیت موجود غرق شدگی، تعیین سازمان راهبر، شناسایی افراد ذیربط، تعیین چارچوب برنامه، تعیین اهداف و مداخلات، اخذ مصوبه کارگروه ساغ استان و اجراء مداخلات و پایش برنامه اشاره و به مقوله توانمند سازی گروههای هدف از طریق آموزشهای اختصاصی به عنوان راهکار پیشنهادی در زمینه حل چالشهای موجود در این زمینه اشاره کردند.

در ادامه نیز دکتر انوش دهنادی مقدم- متخصص بیهوشی و فلوشیپ آی سی یو با موضوع "مراقبت مغزی پس از آسیب ایسمیک مغز" و دکتر سید مهدی سید ضیاءضیابری- متخصص طب اورژانس با عنوان "عملیات احیا در غرق شدگی" به سخنرانی پرداختند.

گفتنیست در حاشیه این همایش نیز از کتاب آموزش همگانی پیشگیری از غرق شدگی تالیف مرکز تحقیقات ترومای جاده ای کشور رونمایی شد.

همچنین از همکاری مرکز فوریت های پزشکی اورژانس 115، هلال احمر و منطقه چهارم نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که با برپایی غرفه در این همایش حضور یافتند، تقدیر و تشکر می گردد.

  • گروه خبری : اخبار
  • کد خبر : 37407
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تصاویر

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1397/04/07 18:46